Начало > Новини

Живот след капитализма? „Няма никаква алтернатива”?

ЦАИ 29/09/2010

Представяне на книгата „Докато питаме, вървим", последвано от дискусия „Няма никаква алтернатива” е популярен лозунг от периода, в който начело на британската държава стои Маргарет Тачър, а неолибералните икономически парадигми доминират в академичния свят и управлението. Гласове, които призовават за алтернативи обаче, не са липсвали през последните 20 години и днес, в епоха на глобална финансова криза и преговори за мерки срещу измененията на климата, тези гласове са по-силни от всякога.

Има ли пространство за алтернативи в политиката и икономиката? Има ли жизнени икономически практики, които отиват отвъд капиталистическата логика? Възможен ли е живот след капитализма и дали той е благодат или проклятие?

Повод да си задаваме тези въпроси е публикуването на сборника „Докато питаме, вървим” - единствено по рода си издание в България, следващо принципите на алтернативното производство и разпространение - преведена с усилията на колектив от доброволци и разпространявана извън мрежите на комерсиалните книгоразпространители, книгата, с посвещение от Ноам Чомски, представя за пръв път на български език текстове на разнообразна група критици на съвременния икономически ред от Арундати Рой до Лоик Вакан и Майкъл Албърт.

С участието на икономисти, социолози, активисти.

3 ноември (сряда) 2010, 19.00 ч.
Червената къща, Червена зала


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.