Начало > Новини

Нови книги: "История и мит в румънското съзнание"

ЦАИ 29/10/2010

Автор: Лучиан Боя
Издателство: Критика и хуманизъм
Преводач: Стилиян Деянов

ISBN: 9789545871511
София, 2010 год.

През 1997 г. тази книга предизвиква сензация в Румъния и преосмисляне на ред исторически събития. В нея се разграничава историята,„такава, каквато е била", и различните разкази за нея - неизбежно деформирани и митологизирани, за да обслужват променящите се гледни точки на настоящето.

Книгата е преведена на много езици и е един от ориентирите не само в румънската, но и в балканската и цялата източноевропейска историография и политология.

„... изглежда историята ни тегли назад. Не реалната история, а историята, която си въобразяваме. Историята, в която сме различни от другите и преследвани от другите - парадоксална комбинация от някакво наше илюзорно превъзходство и натрапчив комплекс за малоценност, - илюстрира едно състояние на духа, което не подхожда на нашето време."

Лучиан Боя (р. 1944 г.) е професор в Букурещкия университет, който публикува оригинално в Румъния и Франция и бива превеждан на много езици. Занимава се с история на идеите, на въображаемото, с теоретизиране на историческото писане, както и с широка гама от митологии (от края на света до комунизма и национализма).


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.