Начало > Новини

"Какво е авангардното в руския авангард?"

ЦАИ 08/10/2010

ИНСТИТУТ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО - СОФИЯ

ви кани на

Какво е авангардното в руския авангард


лекция на

ЕКАТЕРИНА ДЬОГОТ

8 ноември 2010, понеделник, 18.00
Галерия ИСИ/София, бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)

Презентацията ще бъде на английски!

Екатерина Дьогот е един от влиятелните критици и е сред най-известните куратори и историци на съвременното изкуство в Русия. Образованието и опитът й като историк на изкуството, работил в официални художествени и професионални институции – сред които и Третяковската галерия, допринасят за систематичния й изследователски подход към процесите през последните 20 години. Като активен критик в годините след промяната, Екатерина Дьогот има съществен принос за изработването на новия език на критиката, за превръщането й от пасивен посредник в активен участник в художествените процеси на всички нива. Може да се каже, че Дьогот владее и адекватно използва различни форми на изказ в широкия спектър от академичната словесност до life-style периодика и онлайн медии. Като куратор в множеството си проекти тя се стреми да постави съвременното изкуство в исторически контекст. Дьогот е автор на уникалното изследване „Руското изкуство на 20 век”, в което разглежда развитието от модернизма до най-новите тенденции като цялостен взаимообвързан процес.

От 2008 г. д-р Екатерина Дьогот е редактор на отдел „Изкуство” в www.openspace.ru/art - независимо онлайн списание за новини, художествена критика и културни анализи (дайджест на английски на www.openspace.ru/art/english). Била е гост-професор в различни американски и европейски университети; понастоящем е преподавател в Института за фотография и мултимедия „Александър Родченко”, Москва.
Автор е на книгите: „Терористичният натурализъм” (1998), „Руското изкуство на 20 век” (2000) и „Московският концептуализъм” (съвместно с Вадим Захаров, 2005). Тя е редактор на всички каталози на изложбите, които е курирала, и е писала задълбочени текстове за тях.

Сред по-важните изложби, курирани от Екатерина Дьогот, са: Руския павилион на Венецианското биенале (2001); Паметта на тялото: съветско бельо (Санкт Петербург, Москва, Хелзинки, Виена, 2002 – 2004); Москва – Берлин 1950 – 2000, Мартин Гропиус Бау, Берлин и Историческия музей, Москва 2003 – 2004); Съветски идеализъм (Музей на валонското изкуство, Лиеж, 2005); Комедията: смешната страна на движещия се образ (Централен дом на художника, Москва, 2005); Борба за знамето: съветско изкуство между Троцки и Сталин (Новият Манеж, Москва, 2008); Граждани, не се самозабравяйте: Димитри Пригов (Музей за съвременно изкуство, Москва, 2008); Кудъмкар – двигател на бъдещето (Пермски музей за съвременно изкуство, Винзавод – Москва, 2009), която печели награда за най-добър кураторски проект в Русия – Иновация 2009; Ако. Украинско изкуство в преход (Пермски музей за съвременно изкуство, 2010). През 2010 тя курира (съвместно с Давид Риф и Козмин Костинаш) Ударници на движещия се образ - Първо уралско индустриално биенале в Екатеринбург.

За контакти: , , T. 8466261, 0887510585


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.