Начало > Новини

Архиви на слушателите за филм за Радио Свободна Европа

ЦАИ 23/11/2010

Търсят се архиви на слушателите за филм за Радио Свободна Европа

Журналистката Диана Иванова започва издирване и събиране на лични архиви на слушателите на радио Свободна Европа.

От 2009 година журналистката заедно с продуцентска къща Актинк събира материали в отворените архиви на Държавна сигурност за документален филм за радиото, което излъчва на български език между 1950 и 2004 година.

Целта на филма е да запознае българските зрители с непознатите лични истории на някои от най-интересните журналисти, работили в радиото от самото му създаване.

„Личните архиви на слушателите ще ни помогнат да създадем първи по рода си филм за радиото, което все още остава или демонизирано или митологизирано у нас. Радио Свободна Европа е било радио на емигрантите, заглушавано и строго следено от Държавна сигурност като „вражеска радиостанция” в България. Затова е важно при изграждането на образа на радиото да използвамe и „сблъскаме” максимално количество различни архивни източници – не само официалните на Държавна сигурност и на единствената тогава телевизия, но и никому неизвестните досега - като семейни киноленти, видеа, фотографии и аудиозаписи, свързани с радиото и хората, работили в него.”

Пращането на семейни архиви и материали е доброволно и безплатно.

Всички предоставени архивни материали ще бъдат върнати на техните притежатели след приключване на работата по филма.

Предстои изграждането на уебсайт.

Адресът, на който могат да се изпращат материалите, е:
София 1000 пощенска кутия 872

За допълнителни въпроси:


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.