Начало > Новини

Изложба "Едно пътуване из Балканите"

ЦАИ 24/11/2010

От 1 до 15 декември 2010 г в сградата на Централна баня в София ще бъде представена изложбата „Едно пътуване из Балканите” на италианския фотограф Лучано Морпурго.

Експозицията включва около 120 фотографии, които представят България, Турция, Румъния и Гърция през 30-те години на миналия век. Фотографиите въвеждат в ежедневния живот, като целта на автора е да документира, а не да създава и представя изкуствени ситуации.

Лучано Морпурго е роден в Сплит през 1886 г. Започва да се занимава професионално с фотография през 1915 г. в Рим. Признат е за един от най-значимите италиански фотографи на 20. век, като неговото творчество включва около 60 000 негатива.

Изложбата е съвместен проект на Централния институт за каталогизиране и документиране при Министерство на културното наследство и културните дейности на Италианската република, Посолството на Италия в България, Италианския културен институт в София и Министерството на културата на Република България.

Генерален спонсор на събитието е Дженерали България Холдинг ЕАД.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.