Начало > Новини

"Русенските екопротести 1987-1991 г."

ЦАИ 29/10/2010

Кампания Място за бъдеще и Софийско гражданско сдружение “Щастливеца” Ви канят на Първата екологична акция в България 23 години по-късно семинар-дискусия и откриване на изложба

Русенските екопротести 1987-1991 г.

Събитието е организирано от Катедра История и теория на културата към СУ “Св. Климент Охридски”, Софийско гражднско сдружение “Щастливеца” и Европейски информационен център “Европа директно”, гр. Русе.

1 ДЕКЕМРИ 2010, 17,00 ЧАСА на Бул. Цариградско шосе, блок 1 на Софийския университет (4ти километър) в катедрата по История и теория на културата в бл. 1, ет. 4, зала 410

Участници:
* ст. н. с. Веселина Антонова (Държавна агенция Архиви, регионален център Русе)
* ас. Радосвета Кръстанова (Нов български университет, Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”)
* Анна Александра Кацарова (специалност културология, СУ „Св.Климент Охридски)
* Василка Ганева (специалност културология, СУ „Св.Климент Охридски”)
* Румяна Каишева (специалност културология, СУ „Св.Климент Охридски”)

ОЩЕ ЗА СЪБИТИЕТО И ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В НЕГО:

Публичният семинар-дискусия е посветен на първите екологични протести в България от края на 80-те години на 20 век и е съчетан с откриването на изложба за първия спонтанен граждански протест в Русе през 1987 г.

Събитието ще бъде открито от проф. Владимир Градев, ръководител на катедра История и теория на културата към СУ “Св. Климент Охридски”.

Гости на семинара ще са участниците от Русе - авторите на изложбата.

Коментатори и модератори на събитието ще бъдат: проф. Владимир Градев, ас. Галина Гончарова, д-р Петър Канев (Философски факултет на СУ “Св. Климент Охридски”).

Трима студенти от специалност културология са подготвили презентации въз основа на единствената издадена досега литература за русенските екопротести - книгата “Демонтаж”, документалният сборник “Русенския комитет” на Фондация д-р Жельо Желев и сборника за Независимо сдружение Екогласност (1989-1990 г.).

Предвижда се дискусия на тема:

Помни ли някой жените от Русе и протестът на майките с количките, началото на гражданското общество и на зеленото движение в България? На 28 септември 1987 г., две години преди смяната на тоталитарния режим, шест русенки - Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, организират и оглавяват първата екологична демонстрация в България срещу почти десетилетното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево.

На 8 март 1988 г. те са сред основателите на Обществения комитет за екологична защита на град Русе. Делото им полага основите на “Екогласност”, но съвременните зелени не знаят нищо за тях. Амнезията на прехода (не)случайно поглъща и този епизод от едно все още неудобно за тълкуване минало, а участничките в него минават на заден план.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.