Начало > Новини

"История на катарите - ерес, кръстоносни походи, инквизиция от XI до XIV век"

ЦАИ 17/12/2010

Излезе книгата на Мишел Рокбер "История на катарите - ерес, кръстоносни походи, инквизиция от XI до XIV век" (Рива, 2010, 480 с., 22 лв.).

От издателите:

Всепризнатият авторитет в областта на катарството Мишел Рокбер, лауреат на Голямата награда за история на Френската академия, поднася обстоен синтез и анализ на три трагични и съдбовни столетия. Научният труд е плод на трийсетгодишни издирвания и изследвания. Източник на информация са единствено изворите от онова време - катарските трактати и ритуали, хрониките, протоколите от разпитите и присъдите на Инквизицията, кореспонденцията на папите, кралете и грандовете, решенията на църковните събори, всички налични документи от официален и частен характер. И постепенно пред читателя оживява катарското общество от зараждането до гибелта му под огъня и меча на кръстоносната армия и Инквизицията. Авторът разкрива същината на катарството, подема и причините за уникалното му развитие във владенията на Тулузкия граф и неговите васали, както и изкореняването му едва през първата четвърт на ХІV век. Не е подминато и влиянието на богомилството и българския поп Богомил върху разколническото учение, оставило трайни следи в облика на християнска Европа.

Източник: http://anamnesis.info


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.