Начало > Новини

"За Вулгари. Една непубликувана семейна хроника"

ЦАИ 05/12/2010

Една Хроника за историята на българите, която е написана на о-в Корфу през 17. век, ще бъде представена по повод издаването й в Гърция със заглавие „За Вулгари. Една непубликувана семейна хроника”.

Изявата със заглавие „По дирите на една история” организират Представителството на Гръцката фондация за култура в София и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

На 12 януари 2011 г., сряда, 18:30 ч.
Нова конферентна зала на Софийски университет

Участват:

* Стефанос-Константинос Вулгарис, изследовател на историята на Йонийските острови
* Николаос Карапидакис, професор по средновековна история в Йонийския университет и председател на Управителния съвет на Гръцкия държавен архив
* Доц. д-р Димитриос Румбос, директор на Представителството на ГФК, София
* Проф. Христо Матанов, декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”
* д-р Пенка Данова

Координатор на събитието – акад. Васил Гюзелев

ЗА КНИГАТА

Тази семейна хроника на семейство Вулгари е написана на о-в Корфу някъде след 1677 г. Това е първият исторически разказ за историята на българите и предхожда с почти един век първата "Славянобългарска история" на Паисий Хилендарски, написана в Света гора през 1762 г. и публикувана много по-късно, считана за основополагащ текст на българската история.

Интересното на Хрониката е, че историята на българите не се разглежда като национална история със съвременното значение на думата, а като семейна история, което й позволява да определи по-добре общественото положение на семейството. Семейната история предхожда националните истории, както и историята на управляващите династии на Европа, на църквата и на монашеските ордени, а също така и историята на градовете. На Корфу се развива този вид исторически разказ, защото е една от малкото гръцки области, която не попада под османска власт.

Хрониката, чрез изворите, които е използвал съставителят й, разкрива историческото образование, което е имал един книжовник от втората половина на 17. век. Използвани са извори от византийската историография, както и такива, намиращи се в италиански библиотеки като Ватиканската, библиотеката на Падуа, Марцианската във Венеция и др.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.