Начало > Новини

"Заплахите за свободата на медиите в Европа: какво могат да направят гражданите?"

ЦАИ 18/01/2011

Европейски алтернативи - Лондон и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят в рамките на серия дебати „Transeuropa”:

Заплахите за свободата на медиите в Европа: какво могат да направят гражданите?

дебат

Свободата на медиите и медийното многообразие днес са под заплаха в много европейски страни: в Унгария новият медиен закон поставя медиите под пряк правителствен контрол, а случаят с радио Тилош, глобено заради нарушаване на обществения морал (излъчване на песен на рапъра Айс Ти в дневната си програма), показва решимостта на управляващите да влязат в ролята на цензор. В Италия плурализмът на медиите практически не съществува, а изданията и телевизиите на Берлускони доминират публичната сфера повече от двадесет години; в Обединеното кралство Рупърт Мърдок по сходен начин консолидира и разширява медийното си влияние; в Румъния и България медийното влияние се превърна в актив, който силни финансови и икономически консорциуми разменят за икономически и политически отстъпки от правителството. Могат ли европейските институции да бъдат съюзник на гражданите и независимите медии във враждебни национални среди, в които икономическият и политически натиск върху тях е норма? Дискусия с български и чуждестранни изследователи и активисти, в която предстои да бъде направен паралел между състоянието на медиите в Италия, Унгария и България и се задава въпросът какви могат да бъдат гражданските действия за укрепване и защита на свободата на медиите. С участието на аналитици и активисти от няколко европейски страни.

Втори дебат от серията „Transeuropa”, организиран от Европейски алтернативи - Лондон и Центъра за култура и дебат „Червената къща” промотира фестивала за съвременна политика и култура „Transeuropa”, който ще се проведе през месец май 2011 г. в 12 европейски града, сред които едновременно в София, Лондон, Париж, Флоренция, Берлин и Клуж Напока.

С участието на Ищван Хегедуш (Унгария, социолог, изследовател на медиите, бивш член на унгарския парламент и председател на Унагрското европейско общество), Алесандро Валера (Италия, старши изследовател в Европейски Алтернативи, Лондон), Алексей Лазаров (заместник главен редактор на вестник "Капитал"), Георги Лозанов (председател на Съвет за Електронни Медии).

22 февруари (вторник) 2011, 18.00 ч.
Червена зала, Червената къща


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.