Начало > Новини

Доц. Мартин Иванов е новият председател на Агенция "Държавни архиви"

ЦАИ 07/03/2011

Дигитализацията на архивите и запълване на празнотите в най-новата ни история - тези цели си поставя новият председател на Държавната агенция "Архиви" доц. д-р Мартин Иванов.
По този начин Архивите ще навлязат в 21-ви век, съобщи той в интервю за "Хоризонт".

"Аз съм благодарен на моите предшественици колегите г-жа Божашка и проф. Георги Бакалов, но дигитализираните архиви все още не са достъпни на страница, а това ще улесни читателите, ще облекчи служители и това ще подпомогне съхранението на документите, подчерта Иванов. По този начин архивите ще влязат в 21-ви век", допълни той.

"Забързани в ежедневието си не си даваме сметка за случващото се около нас, че то също започва да се превръща в история-визирам прехода, страно ми е, че до сега не е направено нищо за архивирането на този период, сподели историкът. Много големи партии загинаха, личности от този период не са сред нас, а техният архив е някъде в прашните тавани и очаква някакво окончателно решение след поредното прочистване, допълни той. Аз лично знам", сподели Мартин Иванов, "за наличието на три дневника на наши политици от прехода, които са в техни роднини или в неясно състояние и тези документи се опасявам, че ще бъдат унищожени.

Цялото интервю на Савелина Савова с доц д-р. Мартин Иванов - председател на Държавна агенция "Архиви" можете да намерите на сайта на БНР.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.