Начало > Новини

Репортажи от миналото: 1908-1940. Испания през погледа на фотографа Луис Рамон Марин

ЦАИ 09/05/2011

Фотографии на легендарния испански фотожурналист Луис Рамон Марин със специална изложба в София

След големия интерес, който предизвика сред испанската и европейска публика, изложбата „Репортажи от миналото: 1908-1940. Испания през погледа на фотографа Луис Рамон Марин” пристига от Краков, за да бъде представена на българската публика в Институт Сервантес - София.

Официалното откриване предстои на 12 май 2011 г. от 18.00 часа.

67 черно-бели снимки на големия испански фотограф и фотожурналист ще бъдат в София до 24 юни 2011 г., след което колекцията заминава за Дъблин.

ЗА ИЗЛОЖБАТА

Фотографиите на Марин са с изключителна естетическа стойност, а самият той е ключова фигура в поколението испански фотографи, които създават професията фоторепортер чрез труда и интуицията си. Снимките му са много повече от автентични свидетелства за един малко познат свят, съживяващ атмосферата в Испания и духа на Европа от първите 3-4 десетилетия на 20. век. Те притежават достойнството да провокират умовете и сърцата на днешните зрители. Колекцията ни подсказва как дистанцията на времето обогатява и преосмисля представите, тъй като авторът Луис Рамон Марин през целия си път на фотограф възприема себе си като репортер и хроникьор, работещ за различни издания, докато днес съвременната гледна точка смело отправя работите му в полето на визуалните изкуства и ги нарежда сред високите постижения на фотографията. Блясъкът на изложбата е в тази сложна опозиция и симбиоза между изкуство и документ, между фикция и реалност.

Роден през 1884 г., Луис Рамон Марин започва да публикува снимките си в пресата през 1908 г. За трийсет години развива изключителна дейност – публикува над хиляда снимки годишно само във вестник „Информасионес“ и сътрудничи на множество илюстровани списания. Снимките му представят с документална точност испанското общество от началото на миналия век и моменти от испанската история, които са от социално и културно значение за страната. Архивът на Марин включва над 18 000 негатива: фотографии на тогавашните лица (кралското семейство, сватби на познати), политическия живот (откриването на Парламента, погребението на Пабло Иглесиас, портрети на известни личности), новите технически изобретения (самолетите, моторите, автомобилите), драматичните събития в Испания (убийствата на министър-председателите Каналехас и Едуардо Дато), появата на модерните индустрии, националната трагедия - Гражданската война в Испания, спортовете, народните празници и т.н. Последната му задача е да снима Гражданската война в Испания от обсадения Мадрид. След края на войната фотографиите му, по политически причини, изчезват от вестниците и той потъва в забрава. Дъщерята и съпругата на фотографа запазват и спасяват изключителния фотографски архив на твореца. Настоящата изложба показва снимки от фонда на фондация „Пабло Иглесиас“, семейно наследство на Марин, оставено на съхранение във фондацията; в по-голямата си част това са негативи на стъклени плаки, но в архива присъстват и негативи на целулоидни носители.

• В рамките на изложбата ще бъде представен и филмът „Герои без оръжие” (2010, реж. Марта Арибас Велосо; Ана Берес де ла Фуенте) - документален филм за четиримата приятели - фотографите Луис Марин, Алфонсо, Пепе Кампуа и Хосе Мария Диас Касариего. Разказ за работата им по времето на испанската Гражданска война и за това как тя завинаги променя живота им. Прожекциите са в изложбената зала, по време на часовете, в които изложба "Марин" е отворена за посетители.

С настоящата изложба Институт Сервантес - София продължава своята последователна политика - да представя на българската публика забележителни образци на фотографското изкуство, изследвайки различни негови превъплъщения и посоки. Изложбата е организирана от Институт Сервантес и фондация „Пабло Иглесиас“. Тя е включена в културния календар на Столична община по повод деня на обединена Европа, а също така е част и от програмата на Нощта на музеите в София - 14 май 2011.

По повод откриването на изложбата у нас пристигат дъщерята на фотографа – г-жа Лусия Рамон Пла и кураторът на изложбата от фондация „Пабло Иглесиас“ Оскар Мартин.

Институт Сервантес - София подготви печатно издание, адаптирано за изложбата в София, което можете да получите на специалното представяне на експозицията за медиите на 11 май от 16 ч. в сградата на Института.

Автор: Елена Мошолова, Instituto Cervantes de Sofia


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.