Начало > Новини

"Eмил Чоран - между анатемите и горчивината"

ЦАИ 09/04/2011

Посолството на Румъния в София и Факултетът по философия на СУ „Св. Климент Охридски” представят:

Eмил Чоран - между анатемите и горчивината


11 май (сряда) 2011, 18.30 ч.
зала “Пеша Николова”, Червената къща

Дискусия по повод 100 годишнината от рождението на Е.М.Чоран (1911-1995)
Как днес да мислим Чоран? Най-парадоксалният мислител на ХХ в., който отказва за себе си всякакви определения (нито румънец, нито французин), защото „човек трябва на всяка цена да се откъсне от корените си”? „Силогистът на горчивината”, във вечен облог с Бога, ясно осъзнал „изкушенията да съществуваш”? И най-вече какво е да се родиш на Балканите, където „живеят едни от най-прозорливите народи в света: несериозни, злоезични, лекомислени, склонни към отчаян нихилизъм и колективно разочарование”? Какво друго би могъл предложи на Запада потомък на хора, „разбрали прекалено много неща и претърпели много унижения”, ако не „наръчник по разтление”? И как да четем мислите на човек, смятан още приживе за „новия Ницше”, но възприемащ себе си като „ходеща тъга”, без да може да прости на „цивилизацията, че е обявила сълзите за позорни”?

С участието на: д-р Константин Стоенеску (заместник-декан на Философски факултет Букурещкия университет), д-р Виорел Визуреану и д-р Виорел Черника (Румъния).

Модератор на вечерта Тони Николов (редактор в списание "Християнство и култура", преподавател по философия в СУ).

На френски и на български език, с превод.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.