Начало > Новини

Фестивала на спомените "КОЗЕ МЛЯКО"

ЦАИ 16/04/2011

ИЗОСТАВЕНИТЕ КЪЩИ – ИЗОСТАВЕНИЯТ СЕВЕРОЗАПАД?

ДОБРЕ ДОШЛИ НА ФЕСТИВАЛА НА СПОМЕНИТЕ - КОЗЕ МЛЯКО (21 – 24 май, 2011)

Тази година Фестивалът на спомените, който Фондация за Нова Култура организира за осми път, отваря темата за Изоставения, напуснатия Северозапад с конкретния случай на едно малко село – Горна Бела Речка. Основните въпроси, които задаваме, са трудни и нееднозначни. Защо напускаме дома си? Какво ни казва една изоставена къща? Какво бихме направили с нея, ако беше наша – ще я разрушим или ще я запазим? Как рушим и как запазваме?

Напуснатите къщи са типичен пейзаж и постоянно предизвикателство за хората, които живеят в Северозападна България. Можем ли да променим факта, че постепенно изгубваме лица, вкусове, къщи, цели села? Може ли и как културата да бъде стратегия за развитие на региона? Отговорите, както обикновено, ще търсим интердисциплинарно - заедно с архитекти, фотографи, артисти, писатели, журналисти, експерти, местни хора.

Фестивалът ще бъде открит на 21-ви май в 19.30 ч. с представянето на проекти – идеи за това какво бихме могли да направим с една изоставена къща. Дали да я „разрушим с почит и уважение към старанието на предците”, както предлага арх. Делчо Делчев, да я превърнем в интерактивен музей на памет, обичаи, спомени и рецепти по предложение на дизайнера Ваня Вълкова или да изберем идеята на италианския архитект Пиетро Салварани и да трансформираме цялото село по модела Co – Housing или лаборатория на съвместния живот. А защо не да направим карта на изоставените къщи и аудио – визуална инсталация „Нещо за спомен”, идея на студентката Антина Златкова.

Своите артистични визии за „изоставянето” ще представят фотографът Федерико Бусонеро (Италия), визуалните артисти Гита Хашеми (Иран/Канада) и Масимо Каталфо (Италия), хореографи, поети и артисти от Културната асоциация Палмерино (Италия). В дискусията по темата на следващия ден ще се включат кметовете на община Вършец и Монтана, а финалното представяне на проектите е в 16.30ч. на 23-ти май. Чарът на литературното четене в изоставена къща ще преживеят всички, които дойдат да чуят Елизабет Костова , Джеремая Чембърлейн (САЩ) и Антони Георгиев на 22-ри и Стефано Винсиери и Реа Ставропулис (Италия) на 23-ти май от 21 часа.

Изоставим ли къщата, губим лица, губим вкусове. Затова и фокусът на семинара „Защо Slow Food” на 22-ри май е върху храната като начин на споделяне – на знание, спомени и мъдрост. Каква е връзката между храната и хората – това е единствената вълшебна пръчка, с която разполагаме, за да развалим магията и да запазим любимите от детството ни спомени и вкусове. Как – като следваме пътя на един уникален продукт – от сутринта по ливадите и пасищата около селото заедно с козите, после с дегустация и с личния разказ и спомен на белоречките баби, скрит във всяка лъжичка козя извара... в това вълнуващо пътешествие ще участват Деси Димитрова, координатор на Slow Food за България и производителите на уникални сирена - Цветан Димитров от с. Черни Вит и Софи Клеменц от с. Ундредал (Норвегия).

Приятелите на фестивала Козе мляко знаят, че могат да очакват разнообразна музикална и филмова програма. Първата фестивална вечер е посветена на класическата китара на Ганеш дел Весково (Италия), на 22-ри свири джаз секстета на Мишо Йосифов, на 23-ти – етно – джаз импровизации на музиканти от различни страни, а на 24-ти – духовата музика на Вършец. Документалната филмова програма е съобразена с основната тема на фестивала и се осъществява в партньорство с Балканския документален център. „Сестрите на Лилит”, „Бетонни фараони” и „Коридор номер 8” са предвидени за първата дълга нощ на 22-ри, а на 24-ти вечерта ще бъдат показани „Аз, моето ромско семейство и Уди Алън” и „Хотел Рай”.

Съпътстващите работилници на фестивала варират от правене на плет, хляб и предмети от рециклирани материали, до гадаене на кафе, народни и ориенталски танци. И още уъркшопи – за стари песни от Бела Речка, с тяло – Контактна импровизация с хореографи и танцьори от Италия и Англия, театрален уъркшоп на Стаматис Ефстатио (Гърция), ударни инструменти с Мурат Йилмам (Турция), творчески уъркшоп Фестивалът и аз.

За повече информация:
Диана Иванова +359 887 212 206
Мариана Асенова + 359 888 310 667
www.novakultura.org


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.