Начало > Новини

Нов брой на списание "Везни"

ЦАИ 06/06/2011

Излезе книжка 3-4 на списанието за литература, изкуство, критика и философия „Везни” на издателство „Гео Милев”. Изданието е духовен приемник на Гео-Милевото списание „Везни” (1919-1922).

Новият двоен брой предлага „За себе си, за „Време разделно”, безвремието и бъдещето на България” - пространно интервю с акад. Антон Дончев на Борис Данков, както и разговор с кмета на община Чепеларе Георги Попов.

„Съизмерим с най-доброто, създавано в света на изкуството” – с тези думи е озаглавил акад. Светлин Русев краткия си портрет - представяне на художника Любен Зидаров.


ОЩЕ В БРОЯ

Любителите на философското и историческото четиво могат да прочетат статиите на Пенчо Далев „Древногръцките философи”, на Надежда Драгова за рисуваното богословие на богомилите, на Георги Василев за американския историк Линъс Брокит - приятел на българското културно наследство, на Иван Маразов за лабиринта в тракийската култура.

Поместени са поетични творби от Пеньо Пенев, Камелия Кондова, Кольо Чалъков, Димитър Костадинов, Горазд Зографски и от румънския поет Лучиан Блага, проза от Димитър Томов, Стоян Георгиев и Вели Чаушев.

В центъра на рубриката „Критика” е романът на Веселин Стоянов „Моделът и неговият художник” – една от най-добрите белетристични книги за миналата година. Тя е оценена в списанието през погледа на трима автори - Владимир Янев, Георги Янев и Христо Карастоянов.

Петко Тотев пише за пратракийския субстрат в поезията на Никола Фурнаджиев, а Чавдар Добрев анализира болката и сладострастието на авангардиста Виктор Пасков.

Публикуван е и отзив за книгата „Първият мандат на Георги Първанов”. Проф. Димитър Овчаров се представя с публицистични фрагменти от бъдещата си книга „Калейдоскоп”, а Цанко Живков разказва за времето, „когато Перник ставаше град”.

В „Библиотека за ученика” е поместена статия на Тончо Жечев за романа „Тютюн” на Димитър Димов. Вниманието на читателя привличат и други интересни публикации, а художникът на броя е живописецът Христо Христов.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.