Начало > Новини

"Ислям и секуларизъм"

ЦАИ 04/06/2011

Център за изследване на религиите при СУ „Св.Климент Охридски” и Главно мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България представят:

Ислям и секуларизъм
дебат

Напоследък проблемите, характерни за отношенията между исляма и секуларизма на Запад, сякаш все по-видимо навлизат и в българската публичност. Възникват въпроси като този до каква степен изпълнението на религиозните практики са задължение на вярващите мюсюлмани или проява на показност.

Доколко проблематично е за останалите граждани публичното деклариране на мюсюлманската идентичност? Пред какви предизвикателства са изправени изповядващите исляма в условията на светски устроени общества като европейските? Доколко в България отношенията между мюсюлманите и светското общество се определят от хода на глобални събития и доколко са резултат от историческото развитие и политическата култура у нас и на Балканите? С участието на Анна Кръстева, Бирали Мюмюн, Ирина Недева, Сефер Хасанов, Пламен Макариев, Руслан Трад.

Водещ: Симеон Евстатиев

5 юли (вторник) 2011, 18.00 ч.

Червена зала, Червената къща


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.