Начало > Новини

"Места на памет"

ЦАИ 06/12/2011

Дебат по повод сборника „Минало несвършващо” (съставител: Евгения Иванова, Нов български университет, 2011)

Места на паметта


Как мислим миналото - като наследство, класифицирано в архивите и музеите, или – като съпътстващо ни битие, вменяващо решения, пристрастия, смисли? Как използваме миналото – като източник на самочувствие, или като заместител, запълващ някакви дефицити в това самочувствие? Какво помним и какво забравяме? Дали и доколко нашето „днес” зависи от едно или друго струпване на спомени? Сборникът с текстове „Минало несвършващо” е резултат от изследването „Топоси на историческата памет”, в което участват преподаватели и студенти от Нов български университет, Американския университет в България и Софийския университет.

Изследователите се опитват да идентифицират местата, събитията, действащите лица в българската история, които са формиращи за идентичността на българите днес; разсъждават върху ролята на историческата памет за изграждането на манталитетите в модерното българско общество; стараят се да очертаят степента на модернизацията му и степента на неговата (не)зависимост от историческите мотивации на днешното; проблематизират дали и в каква степен „многото история”, която народите на Балканите са произвеждали, вече си „почива” в музеите и архивите, или все още, сега, е действащо лице в постмодерното настояще. Дебат с участието на Петя Кабакчиева (социолог), Александър Кьосев (катедра „История и теория на културата”, Софийски университет) и авторите на сборника.

11 януари (сряда) 2012, 19.00 ч.

Червена зала, Червената къща


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.