Начало > Новини

Покана за участие в конференция "Опасни връзки / Престижни връзки"

ЦАИ 24/01/2012

Драги колеги,

През 2012 г. Академичният кръг по сравнително литературознание предвижда да проведе научна конференция на тема:

Опасни връзки / Престижни връзки

Като използва заглавието на класическия роман на Шодерло дьо Лакло, публикуван точно преди 230 години, вниманието на конференцията ще бъде насочено към два типа междутекстови връзки и аналогии. В едни случаи авторите се стремят да демонстрират близостта на своята творба с някоя авторитетна творба или образец; в други случаи следването на този образец е съзнателно маскирано от автора, тъй като той може да предполага, че разкриването на близостта с ценения от него автор или образец може да се окаже „опасно" в някакъв смисъл или в някакъв контекст.

Предвиждаме конференцията да се проведе на 26 и 27 април г. 2012 в Софийския университет. Материалите от конференцията ще бъдат публикувани на сайта на Академичния кръг и в сборник.

Поканват се всички, които се чувстват провокирани от предложената тема, да изпращат заявки, придружени с резюме от около 600 знака, на организаторите на конференцията

Антоанета Балчева, Светла Черпокова и Николай Аретов на емейл:

Краен срок за заявки - 28 февруари 2012 г.

Поздрави,
Николай Аретов


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.