Начало > Новини

„Народът” и „гражданското общество” като ресурси на демокрацията

ЦАИ 02/02/2012

Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя третата и четвъртата дискусии от цикъла:

„Народът” и „гражданското общество” като ресурси на демокрацията (С какво гражданските мобилизации ни помагат да разбираме и променяме нашето обществото?)


Проектът „Народът” и „гражданското общество” като ресурси на демокрацията” си поставя за цел да изследва чрез серия от дискусии социалното значение на гражданските мобилизации в България, но и в по-широк международен контекст. През последните години българското общество бе арена на поредица от социални протести – на служителите на БДЖ, зърнопроизводителите, студенти и преподаватели от висшите училища, шофьорите от градския транспорт, лекари, учители, кинематографисти и пр., които са свидетелство за гражданската активност на различни професионални групи. Същевременно обаче всички тези протести едва ли получиха вниманието и разбирането, които заслужаваха, едва ли промениха значително – ако изобщо го промениха – българското общество.

Организирането на дискусии с участието на активисти на граждански организации и движения, политици от парламентарно представените политически партии и изследователи от социалните науки са от ключово значение за изясняването на мотивациите, потенциала, легитимациите и възможните въздействия на колективните мобилизации на гражданите. Гражданските протести имат значителен реформаторски потенциал, въпросът е как той да получи убедителен публичен израз и как най-адекватно да бъде осъществен.

Водещ на дискусиите: Боян Знеполски (ФХСИ/Софийски университет).

8 март (четвъртък) 2012, 18.00 ч.
Червена зала, Червената къща

Цикълът от дискусии се осъществява с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа (България).


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.