Начало > Новини

"Кризата на либералната демокрация: завръщане към политическото?"

ЦАИ 12/02/2012

Центърът за култура и дебат „Червената къща” ви кани на 15 март (четвъртък) от 19.00 ч. в зала „Пеша Николова” на:

Кризата на либералната демокрация: завръщане към политическото?

разговор със Славомир Сиераковски (Полша) и представяне на „Критика Политична” (Krytika Polityczna), Полша

През 2012 г. идеалът за консенсусен тип либерална демокрация, в който ценностите и интересите на кохерентните, неантагонистични общества са представени от мъдри и рационални елити, изглежда повече от всякога разклатен. Кризата на институциите, популизмите и новите социални движения показват, че съвременните общества са много по-антагонистични и разнородни, отколкото либералния „бон тон” доскоро допускаше. Какво значи това за източноевропейските общества? „Критика Политична” започва преди десет години като студентско списание за политика. Днес „Критика Политична” обединява повече от 20 клуба и над 2000 активисти, и е една от най-значимите леви интелектуални организации в Полша, която активно формира обществения дебат в страната. Сред членовете й са журналисти, учени, писатели, критици на изкуството, киното и литературата, драматурзи, артисти и студенти. Със списанието си, издателската си къща, дискусиите, семинарите и дебатите, които организира, „Критика Политична” представлява най-голямата социално-политическа платформа в Полша.

Славомир Сиераковски
е социолог и политически анализатор, основател и главен редактор на полското списание „Критика политична” (Krytyka Polityczna), най-голямото в Полша от 2002 г. до днес списание за политически коментари и теоретична критика. "Критика политична" днес е и най-младото социално движение в Полша, с последователи в цялата страна, смятано от мнозина за идеологическия наследник на "Солидарност".

На английски език с превод на български език.


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.