Начало > Събития

Краен срок: "1989 - Образите на промяната"

30/06/2009

Общоевропейска инициатива за събиране на спомени (от родените между 1980 и 1991 г.)

Историческата електронна мрежа на европейските младежи - EUSTORY - инициира първата общоевропейска кампания за събиране на спомени и следи от 1989 г. Проектът е насочен към всички, които са родени между годините на Полската стачка от 1980 г. и падането на Съветския съюз през 1991 г. Онлайн конкурсът (www.1989history.eu) ще присъди награда от 20 000 Евро, която ще бъде връчена ноември месец на церемония в Брюксел. Краен срок за участие: 30-ти юни, 2009 г.

През тази година се отбелязват 20 години от премахването на Желязната завеса. За много от нас това е далечна и забравена история. Кой може да си представи, че във времена без бързи транспортни връзки, без свобода на движението, без интернет, евтин и лесен достъп до телефон и факс Европа е била разделена на Източна и Западна.

Преди 20 години за кратък период от време политиката и ежедневието на хората се промениха радикално.

Идеята на проекта е да си спомним този момент с помощта на: снимки, пощенски картички, писма, дневници, вестникарски статии, всичко, което може да служи като визуална памет за онова време. От най-голям интерес са личните вещи и свидетелства - не само от Изток. Хората на Запад също имат своите спомени от 1989 - новодошлите от Изток или техните собствени пътувания в тази посока.

EUSTORY е електронна мрежа за исторически викторини, активна в 22 страни. Носителят на Нобеловата награда за мир Марти Ахтисари, оцелелият от Аушвиц поляк Владислав Бартошевски и бившият председател на Европейската комисия Жак Делор са патрони на организацията.

През 2007 г. германският президент Хорст Кьолер връчи на EUSTORY Nationalpreis of the Deutsche Nationalstiftung.

Към новина: 18/03/2009 "1989 - Образите на промяната"


2006 (cc) Creative Commons License. A project of the Centre for Advanced Study, financed by Bulgarian Ministry of Science and Education.
Created by Netage.bg.